Allt om “proto”, den störande lustgas hos ungdomar

Sex frågor att förstå fenomenet kring lustgas, den lustgasen som vänder huvudet på ungdomar och bekymmer, mer och mer, den medicinska och politiska världen.

  1. Vad är lustgas ?
    Mer känd som “proto” eller” lustgas“, är lustgas en gas som används inom det medicinska området, som ett bedövningsmedel, men också mat, i patroner för vispad grädde sifoner. Det är fritt tillgängligt online och i butiker. Men denna gas har under de senaste åren och i ökande proportioner varit föremål för Omdirigerad användning. För ett rekreations – och spännande syfte tömmer användaren-ofta ung-en lustgas kapsel “proto” i en ballong innan den inhaleras.
  2. Vilka är de önskade lustgas effekterna ?
    Nås via telefon, William Lowenstein, läkare och ordförande för SOS missbruk sedan 2002, definierar lustgas som “psykotropa, något som omedelbart förändras, genom inandning, vårt humör, vårt tänkande och uppfattning om verkligheten”. Det orsakar fnittrar, och ändrar rösten som blir allvarligare. “Det här är eufori”, sammanfattar doktorn. Dess effekter försvinner 2-3 minuter efter deras förekomst.
  3. Hur stor är lustgas fenomenet ?
    I 2018, i sin hälsoundersökning, betonade den ömsesidiga studenten Smerep att lustgas var det tredje vanligaste konsumerade läkemedlet av ungdomar, bakom cannabis och poppers. “Vi ser en ökning av antalet inhalatorer, med ett nytt element dessutom. Att övergången från en exceptionell, festlig beroende av daglig konsumtion”, varnar William Lowestein, författare till boken Tous addicts, et après ? (2017), som talar om 20-30 patroner per dag. Enligt honom ligger huvudproblemet i produktens tillgänglighet:”Du kan beställa hundratals lustgas behållare till låga priser”. Mellan trettio cent och en euro en kapsel.
  4. Vilka är lustgas riskerna ?
    Enligt William Lowenstein är de av tre typer. De mest omedelbara resultaten från felaktig inandning av lustgas: “om det görs direkt på patronen, snarare än genom en ballong, finns det risk för att läpparna brinner, men också av övre andningsorganen och vokalband”.

Då finns det mellanliggande risker med lustgas, bland dem “yrsel, huvudvärk och minnesstörningar”. I de allvarligaste fallen kan lustgas orsaka “en saktning av hjärtfrekvensen, svåra respiratoriska och neurologiska störningar, men också tal och balans”.

Produkten kan till och med leda till döden, som France 3 Hauts-de-France hävdar: “17 personer dog i England mellan 2006 och 2012, och två dödsfall är kända i Sverige, i öst, sedan 2016 .”

  1. Vad säger Anses-rapporten, som publicerades i torsdags ?
    Publicerad i torsdagsmorgon och samordnad av toxikologen Cécilia Solal, medlem av National Agency for food, environment and labor health safety (Anses), är rapporten baserad på data från Poison Control Centers (CAP). Det rekommenderar att man stärker regleringen av patroner och varnar för farorna med produkten.

“Mellan 1 januari 2017 och 31 December 2019 registrerades 66 lustgasförgiftningar”, läser studien. Den berörda publiken var ung, mestadels manlig och var-i mer än hälften-mellan 20 och 25 år gammal. Han bodde främst i Hauts-de-France, Île-de-France och Occitanie.

Hans konsumtion kan variera från ” några lustgas patroner på en kväll (ofta med alkohol eller andra droger) till hundratals om dagen, i flera månader för vissa.”Nästan en av tre hade” ett neurologiskt eller neuromuskulärt symptom som parestesier, tremor av extremiteter eller muskelsmärta” och fem personer upplevde signifikanta komplikationer, från kardiopulmonell arrestering till anfall.

  1. Vad säger politiker ?
    I december 2019 passerade senaten en proposition för att förbjuda försäljning av “proto” till minderåriga. Som Valérie Létard, centristisk senator från norr och vice ordförande i senaten vid textens ursprung, förklarar för oss, “problemet är att lustgas inte identifieras, idag, som en farlig produkt, eftersom den avleds från inhemsk användning”. Men hennes konsumtion är enligt henne alltmer oroande. “För några år sedan var produkten begränsad till mer konfidentiella sfärer. Nu blir det mer utbrett. Detta är ett folkhälsofenomen.”