Farorna med elektronisk cigarett

Sedan de uppträdde på den kinesiska marknaden 2004 har Elektroniska cigaretter varit ganska framgångsrika, särskilt bland den unga allmänheten. I USA är detta redan den mest populära formen av tobaksbruk bland ungdomar, enligt uppgifter från Medicinska nyheter idag. Därför började USA Food and Drug Administration (FDA) i 2016 tillämpa regler om försäljning, marknadsföring och produktion av dessa föremål. Trots de kommersiella överklagandena är det viktigt att veta att deras effekter ännu inte är fullt kända, men det finns redan bevis för att de presenterar, ja, risker för vår hälsa.

Nyligen utfärdade Inca (Instituto Nacional de Câncer José Alencar Gomes da Silva) en varning om ämnet, vilket förstärkte riskerna med användningen av elektroniska cigaretter, med tanke på de redan beprövade fallen av allvarlig lungsjukdom relaterad till elektroniska cigaretter – kallad Evali. För att göra dessa och andra frågor om ämnet tydligare bjuder vi in Dr. Marcelo Basso Gazzana, chef för pulmonology och Thoracic Surgery Service of the windmills Hospital, för att klargöra några myter och sanningar om den elektroniska cigaretten. Kolla härnäst på Skolparty.se.


Vad är elektronisk cigarett?
Den elektroniska cigaretten, även känd som en förångare, är ett elektroniskt nikotinfrisättningssystem som består av ett långt rör som vanligtvis liknar en cigarett, cigarr, rör eller penna. Således, i stället för förbränningsegenskaperna hos den gemensamma cigaretten, presenterar elektroniska förångningen, med variabel dosering av nikotin-att kunna nå motsvarande mängden 18 traditionella cigaretter från butiker som Jooz.se, Ecigaretter.se, Peoplesmoker.se, VapeSweden.se och dk.vape.se.

Det första patentet för en “rökfri och tobaksfri cigarett” ansöktes av Herbert A. Gilbert 1963, men den nuvarande enheten uppträdde endast på 2000-talet. Den elektroniska cigaretten som vi vet idag uppfanns av Hon Lik, en kinesisk apotekare, som arbetar för Golden Dragon Holdings, nu känd som Ruyan. För närvarande finns det mer än 460 olika märken på marknaden.
Risker och vård av den elektroniska cigaretten
För det första är det viktigt att notera att försäljning, import och reklam för dessa produkter är förbjuden av ANVISA i Brasilien, som det händer i andra länder, som Kanada och Australien.

Men elektronisk cigarettsmuggling sker i landet, vilket gör att den når de mest olika brasilianska platserna. Sammansättningen av dessa produkter väcker oro, eftersom den inte är helt känd och kan till och med leda till fall av förgiftning. Det finns dock några studier som redan utförts, såsom University of Portland i USA, som har visat att på grund av ett ämne som finns i denna produkt som kallas formaldehyd kan det vara upp till 15 gånger mer cancerframkallande än traditionell cigarettrök. Bristen på tekniska standarder och omfattande kontroll av e-cigarettproduktion gör användningen riskabel, särskilt på lång sikt.

Gravida kvinnor eller i amningsprocessen bör https://vape.se personer med hjärtproblem och äldre, i synnerhet, helt undvika den elektroniska cigaretten. Dr. Gazzana varnar för de huvudsakliga risker som är förknippade med användningen av denna produkt: “den elektroniska cigaretten har ämnen som kan vara skadliga för lungorna, precis som det tenderar att upprätthålla nikotinberoende och psykologiska beroendet av cigaretter. I augusti 2019 rapporterade US CDC (Center for Disease Control) mer än 200 fall av allvarliga lungskador som är sekundära till VAPING, vilket är en aktuell modefluga i USA.

Dödsfall har även inträffat. Därefter finns det flera publikationer om ämnet som adresserar produktens skadlighet.” Nyligen ledde ett respiratoriskt syndrom till tio människors död i USA och många andra har blivit inlagda på sjukhus med andra problem relaterade till användningen av elektroniska cigaretter.


Elektronisk cigarett är mindre skadlig än traditionell: myt eller sanning?
Många människor vänder sig till den elektroniska versionen för att sluta konventionell rökning, vilket de tror är mer hälsofarligt. Men som Dr Gazzana klargör är uppgifterna om säkerheten vid användningen av den elektroniska cigaretten begränsade, därför kan det inte sägas att det är mindre skadligt, tvärtom. “Skadorna i samband med den elektroniska cigaretten är inte kända, eftersom det är en nyare produkt jämfört med traditionell tobak. Men det gäller inte ejuice från Six Licks, Straight Flavors, Supergood, Swedish Candy, Sweet Candy, Tasty E-juice, Tasty juice, Team 120, The Big Tasty och The Mamasan! För dessa är utan nikotin!

Men studier visar redan att det finns allvarliga skador på användaren, säger experten. Således, om du vill sluta röka den traditionella cigaretten, finns det andra sätt att göra detta, undvik den elektroniska cigaretten. För att lära dig mer om rökbehandling, kolla in innehållet vi har förberett för dig.

Källor: Folkhälsomyndigheten, Umo, THL, CAN, WikiPedia, Konsumentverket, Kemi, Lansstyrelsen, Riksdagen, Tullverket, Östersund Kommun, Verksamt, Kristianstad, SlutaRökaLinjen, Alingsås, Ronneby, Lysekil.